Atitudinile (a ști să fii)
Formarea «Competențe climatice» vizează dezvoltarea cunoștințelor, aptitudinilor și atitudinilor de care diferiți „educatori” (cadre didactice, activiști, lideri de opinie, consultanți, jurnaliști) au nevoie pentru a contribui la „Educația privind schimbările climatice” (ESC) a diferitelor lor publicuri (elevi, cetățeni. agenți economici, aleși, funcționari).
Acest modul (III) este dedicat atitudinilor. Modulele I și II vizează dezvoltarea cunoștințelor și aptitudinilor.
Formarea, pe scurt
SCOP:
Această formare se adresează diferiților actori care au rolul de „educatori” în educația formală, non-formală și informală: cadre didactice, activiști, lideri de opinie, consultanți, jurnaliști etc.
Scopul său este să dezvolte competențele pedagogice, interdisciplinare și complexe, ce le va permite să livreze publicului lor (elevi, cetățeni, agenți economici, aleși, funcționari) o „Educație privind schimbările climatice” (ESC) eficace și pertinentă.
CONTEXT:
Formarea vizează în mod particular educatorii non-formali și informali din comunități vulnerabile (comunități rurale, mici orașe dezindustrializate, cartiere periferice) unde sistemul de educație convențional este puțin performant în ceea ce privește ESC.
Pentru educatorii din comunități vulnerabile, organizăm și formări față în față, care completează această formare online. Două prime formări de acest tip, de 5 zile fiecare sunt livrate, în 2017 și 2018, unui public format din 36 de cetățeni europeni (12 cadre didactice din România, 12 consultanți de mediu din Italia și 12 activiști din Franța).
MODELUL:
Considerăm că formăm competența pedagogică dezvoltând un ansamblu complex de cunoștințe, aptitudini și atitudini, adaptate contextului de învățare (tip de public, caracteristicile comunității, puncte forte și puncte slabe ale educatorului) în care educatorul își derulează activitatea. Modelul poate fi reprezentat, într-un mod simplificat, după cum urmează :
Competența= Cunoștințe + Aptitudini + Atitudini
Cunoștința = X cunoaște + ce
(educatorul cunoaște aspectele fizice ale efectul de seră)
Aptitudinea = X este capabil să + verb ce exprimă acțiunea
(educatorul este capabil să explice elevilor de școală primară efectul de seră, într-o manieră narativă, utilizând metafora serei)
Atitudinea = X este + adjectiv
(educatorul iubește știința și este un cetățean responsabil, el/ea este carismatic/-ă și credibil/-ă în timpul atelierului educativ)
DISEMINARE:
REPER21 (România), Connected by Nature (Franța) și Ecosistemi (Italia) sunt actori de educație populară și privilegiază crearea de „Resurse educaționale libere”, caracterizate de gratuitatea utilizării, libertate de adaptare și de distribuție.
Această formare este publicată online de către autorii săi, REPER21, Connected by Nature și Ecosistemi cu licența cea mai „liberă”. Recomandată pentru difuzarea și utilizarea maximală a operelor Creative Commons: Attribution (CC BY). Conform acestei licențe, deținătorii drepturilor autorizează orice tip de exploatare a acestei formări, inclusiv cea cu scopuri comerciale, opere derivate, distribuire fără restricții, cu condiția atribuirii lucrării autorilor săi și citarea website-ului www.competencesclimatiques.eu.
Detalii despre curs
- Lecții 7
- Teste 0
- Durata 2 ore
- Nivel de competență Orice nivel
- Limba Română
- Students 16
- Tipul evaluării Yes
-
A fi responsabil
Autor: Connected by Nature
-
A fi rezilient
Autor: Connected by Nature
-
A fi empatic
Autor: Connected by Nature
-
A fi cooperant
Autor: Connected by Nature
-
A fi convivial
Autor: Connected by Nature
-
A fi adaptabil
Autor: Connected by Nature
-
A fi intuitiv
Autor: Connected by Nature
2 Comments
Foarte interesant! Prilej de introspectie si de schimbare a propriilor acțiuni.
Mulțumim! Felicitări!
Mulțumim pentru resurse! Am parcurs cu mare interes cursul și îl consider foarte util!