Caravana Schimbările climatice? Educaţia e cheia!
REPER21 a dat start Caravanei “Schimbările climatice? Educaţia e cheia”! În perioada ianuarie-martie 2018 vom călători prin ţară pentru a vorbi actorilor din educaţie şi elevilor de importanţa schimbărilor climatice.
De ce tema schimbărilor climatice?
Schimbările climatice vor afecta puternic întreaga lume, inclusiv România. Datele ştiinţifice arată fără echivoc că activitatea umană, prin emisiile de gaze cu efect de seră (dioxid de carbon, metan şi altele), a cauzat modificări ale climei pământului. Aceste „schimbări climatice“ includ fenomenul de încălzire globală, dar şi o serie de alte fenomene precum: topirea gheţarilor montani, accelerarea topirii gheţei din Groenlanda, Antarctica şi Arctic, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, modificări ale perioadelor de înflorire la plante şi flori, fenomene meteo extreme. Aceste schimbări în mediul inconjurator, vor atrage dupa sine modificări ale condiţiilor de viaţă umane.
De ce educaţie?
Noi credem că educația poate fi cheia schimbărilor climatice! Descoperirea unor tehnologii inovatoare, adoptarea unor acorduri și reglementări mai constrângătoare, alocarea de fonduri sunt măsuri necesare, însă nu și suficiente dacă ne propunem să gestionăm în mod eficace schimbările climatice. Acestea reprezintă o provocare majoră și necesită mai ales o transformare la nivelul valorilor, atitudinilor, modurilor de gândire, utilizarilor cunoașterii. Ori, o astfel de transformare nu poate fi realizată decât prin educație.
Caravana “Schimbările climatice? Educaţia e cheia!”
Prin Caravana “Schimbările climatice? Educaţia e cheia!” dorim să popularizam subiectul schimbărilor climatice în sistemul educaţional românesc, contribuind astfel la o mai bună cunoaştere a fenomenului şi a posibilelor consecinţe, dar si la mobilizarea comunităţlor din Romania în vederea tranziției spre o societate rezilientă față de efectele schimbărilor climatice.
Caravana face parte dintr-un proiect mai amplu „Competențe pentru Educația privind Schimbările climatice în comunități vulnerabile” realizat de către REPER21 în parteneriat cu Connected by Nature (Franța) și Fundația Ecosistemi (Italia). Proiectul este finanțat prin programul ERASMUS+ al Comisiei Europene şi urmăreşte să dezvolte competențele pedagogice indispensabile pentru ESC cu un grup de 12 profesori români, 12 activiști comunitari francezi, 12 consultanți de mediu italieni, care își desfășoară activitatea în comunități vulnerabile.